بهترین روش تولد فرزند چیست؟
زایمان سزارین یا طبیعی؟
یکی از سوالاتی که تمام زنان باردار به آن فکر می کنند انتخاب نوع زایمان می باشد. درخواست برای زایمان سزارین در دهه های اخیر افزایش یافته است و شاید یکی از دلایل آن بدون درد بودن سزارین می باشد.
بهتر است قبل از اقدام به انتخاب نوع زایمان در خصوص هر کدام از انواع زایمان ها اطلاعات کافی را داشته باشید. در این مقاله قصد داریم شما را با زایمان سزارین آشنا نماییم.
برخی از شرایط ممکن است اجازه ی زایمان طبیعی را به شما ندهد. برخی از این شرایط عبارتند از:
⬅️ در صورت زایمان سزارین در زایمان های قبلی شما امکان زایمان به روش طبیعی را نخواهید داشت.
⬅️ مادرانی که زگیل تناسلی و تبخال فعال دارند.(زیرا این ویروس می تواند به فرزند منتقل شود)
⬅️ دیابت یا فشار خون بالای مادر
⬅️ مسدود بودن دهانه رحم توسط جفت
⬅️ زایمان های چندقلویی
⬅️ در حین زایمان طبیعی ممکن است بروز مشکل از ادامه ی روند زایمان جلوگیری نماید.
⬅️ علائمی مانند؛ دیسترس و ضربان قلب نامنظم می تواند زایمان سزارین را ضروری سازد.
⬅️ پیچیده شدن بندناف به دور کودک
⬅️ جدا شدن جفت از رحم
همانطور که میدانید در زایمان طبیعی نوزاد از طریق واژن از رحم مادر خارج می شود.
اما سزارین نوعی زایمان غیر طبیعی می باشد که نوزاد از طریق جراحی و ایجاد برش در ناحیه شکم و رحم متولد می شود. در هر دو نوع زایمان، هدف حفظ سلامت مادر و نوزاد می باشد. زایمان طبیعی برای برخی از مادران و زایمان سزارین برای برخی دیگر توصیه می گردد.
برخی شرایط خاص امکان زایمان طبیعی را از بین می برد و متخصص زنان و زایمان برای حفظ سلامت مادر و جنین زایمان سزارین را پیش می گیرد.
همانطور که اشاره شد؛ در زایمان سزارین با ایجاد یک برش در شکم و رحم مادر، نوزاد متولد می شود. زایمان سزارین به طور معمول با بی حسی موضعی انجام می گردد و در موارد معدود و نادر ممکن است پزشک سزارین را با بیهوشی کامل پیش ببرد.
بعد از بی حسی؛ برشی حدود ۱۰ تا ۲۰ سانتی متر بر روی پوست شکم ایجاد می گردد. این برش می تواند عمودی و یا افقی صورت گیرد. برش افقی یا عرضی؛ بهبودی سریع تری را به همراه دارد و می توان در زایمان های بعدی زایمان طبیعی را در پیش داشته باشید.
بعد از ایجاد برش در رحم و بیرون کشیدن نوزاد، دهان و بینی نوزاد ساکشن شده و بند ناف جدا می گردد. در این مرحله ممکن است نوزاد نیاز به مراقبت های فوری داشته باشد به همین خاطر نوزاد به بخش مورد نظر منتقل می شود. در غیر این صورت؛ پزشک نوزاد را به شما نشان می دهد.
همانطور که اشاره شد؛ زایمان سزارین در مواردی خاص می تواند در پیش گرفته شود. برخی از موارد و مشکلاتی که انجام زایمان سزارین را برای مادر ضروری می سازد عبارتند از:
🟦️ سزارین قبلی
🟦️ سابقه جراحی های ترمیمی واژن
🟦️ سابقه ی جراحی های رحم
🟦️ ابتلای مادر به بیماری های قلبی ریوی
🟦️ چند قلویی
🟦️ سابقه هیسترکتومی
🟦️ جفت سر راهی
🟠️ سزارین به مادرانی که نگرانی شدیدی نسبت به زایمان طبیعی دارند کمک می کند.
🟠️ زنانی که زایمان سزارین دارند خطر بی اختیاری ادرار و افتادگی رحم را کمتر تجربه می کنند.
🟠️ زمانی که سلامت مادر و نوزاد در خطر باشد؛ زایمان سزارین کمک کننده خواهد بود.
🟠️ در زایمان سزارین دردی احساس نمی شود و ترس و نگرانی نیز کاهش می یابد.
🟡️ روز قبل از زایمان سزارین استحمام کنید و ناحیه ای که برش داده می شود را به خوبی شستشو کرده و اصلاح نمایید.
🟡️ شب قبل از زایمان غذای سبک مصرف نمایید و حتما ۸ ساعت قبل از سزارین ناشتا باشید.
🟡️ در روز عمل طلا و زیورآلات فلزی با خود به همراه نداشته باشید.
🟡️ ناخن های شما در حین عمل نباید لاک داشته باشد تا وضعیت اکسیژن و خون رسانی بررسی گردد.
🟡️ اگر داروهای خاصی مصرف می کنید در روز عمل با خود همراه داشته باشید و پزشک خود را آگاه نمایید.
همانطور که اشاره شد زایمان سزارین ممکن است به دلایل مختلفی صورت بگیرد و باید توجه داشت هر عمل جراحی ممکن است خطرات خاص خود را داشته باشد. زمانی که زایمان سزارین یک یک گزینه ضروری و واجب نباشد؛ متخصص زنان و زایمان آن را پیشنهاد نمی کند.
در خصوص راهنمایی های دوران نقاهت بعد از زایمان سزارین و همچنین نحوه صحیح خوابیدن بعد از زایمان سزارین می توانید با پزشک خود به صورت آنلاین در ارتباط باشید.
شاید دغدغه شما هم قبل از زایمان سزارین، نحوه کنترل درد احتمالی بعد از آن بوده باشد. همین جا لازم است بهتون بگم از مصرف مسکن های خودسرانه دوری کنید. شما به عنوان مادر و منبع تغذیه مستقیم نوزاد، لازم است با حساسیت و آگاهی بیشتر عمل کنید.
هر شخصی بسته به شرایط فردی و منحصر به فرد دوران بارداری خود نیاز به مراقبت های خاصی بعد از زایمان سزارین دارد. بهترین فرد برای تعیین مسکن های کاهش درد بعد از زایمان سزارین پزشک معالج شماست.
قبل از اقدام به زایمان و یا در ویزیت های بعد از وضع حمل، لیست دقیق مراقبت های بعد از سزارین و داروهای تسکین دهنده درد بعد از زایمان را از پزشک خود دریافت کنید.
از داروهای تجویزی که بگذریم، جلوگیری از یبوست می تواند از بروز فشار و دردهای احتمالی در محل برش زایمان، موثر باشد.
⬅️ درد و ناراحتی در زایمان سزارین به مراتب کمتر از زایمان طبیعی می باشد. زیرا در زمان زایمان سزارین فرد بی حس بوده و دردی را احساس نمی کند. تا بهبودی کامل مراقبت های لازم باید انجام گردد تا مادر دچار؛ عفونت، خونریزی و یا باز شدن بخیه ها نگردد.
⬅️ بعد از، از بین رفتن تاثیر داروهای بی حسی، درد آغاز می شود. این درد می تواند شبیه درد های دوران قاعدگی و یا شدید تر باشد.
⬅️ محل بخیه را تمیز و خشک نگه دارید و تا بهبودی کامل از برخی فعالیت ها مانند؛ ورزش های سنگین، استفاده از پله، رانندگی و … خودداری نمایید.
در آخر
دیدن و در آغوش گرفتن فرزند یکی از لذت بخش ترین احساساتی هست که یک مادر تجربه می کند. در خصوص انتخاب نوع زایمان با پزشک خود مشورت نمایید. ممکن است زایمان طبیعی برای شما گزینه ی مناسبی نباشد و شرایط شما به گونه ای باشد که نیاز به زایمان سزارین داشته باشید.